preloader

"*" oznacza pola wymagane

Wypełnij formularz. Przygotujemy dla Ciebie bezpłatną wycenę!

*pole wymagane

agree*
Jak usunąć historię wyszukiwania i aktywności w Google?

Jak usunąć historię wyszukiwania i aktywności w Google?

Korzystanie z Google jest dla większości z nas chlebem powszednim. Nie każdy jednak ma świadomość, że aktywność związana z używaniem wyszukiwarki Google jest zapisywana. Dane te wykorzystywane są między innym do lepszego dopasowania wyników wyszukiwania. Istotną kwestią jest również fakt, iż bez względu na to, czy jesteśmy zalogowani czy też nie, wyszukiwarka Google zapisuje historię wyszukiwania. Historia ta wpływa na wyświetlane dla nas wyniki. Mamy możliwość rezygnacji z tej funkcjonalności. Dostęp do opcji znajduje się w zakładce Ustawienia -> Historia.

Historia wyszukiwania Google

Historia wyszukiwania Google

Wystarczy wyłączyć tę funkcję, aby historia naszej aktywności nie wpływała na wyświetlane wyniki.

Zapisywanie aktywności na koncie Google

Zapisywanie aktywności na koncie Google

Powyższa opcja bywa przyczyną rozbieżności w raportowanych pozycjach – w porównaniu do pozycji sprawdzanych „ręcznie”.

Historia aktywności i wyszukiwania Google

Inaczej wygląda sytuacja, gdy jesteśmy zalogowani do konta Google. Po przejściu do zakładki Ustawienia -> Historia trafimy na stronę:

https://myactivity.google.com/myactivity

Tutaj możemy przejrzeć naszą aktywność i nią zarządzać. Znalazły się tutaj wyszukiwane słowa, odwiedzone witryny czy obejrzane filmy na YouTube. Gdy chcemy usunąć całą aktywność związaną z wyszukiwaniem, przechodzimy do zakładki Usuń aktywność według – przedstawionej na zrzucie ekranu poniżej:

Usuwanie aktywności na koncie Google

Usuwanie aktywności na koncie Google

Następnie zaznaczamy cały okres:

Okres aktywności na koncie

Okres aktywności na koncie

Na stronie https://myactivity.google.com/myactivity, po przejściu do zakładki Zarządzanie aktywnością

Zarządzanie aktywnością konta Google

Zarządzanie aktywnością konta Google

… mamy możliwość wyłączenia zapisywania danych związanych z aktywnością, taką jak:

  • Aktywność w internecie i aplikacjach – czyli związana z wyszukiwaniem w aplikacjach i przeglądarkach historia. Gdy opcja ta jest włączona, zapisywane są następujące informacje:
    wyszukiwanie w usługach Google, jak np. Mapy Google.
  • Twoja lokalizacja, język, adres IP oraz dane dotyczące przeglądarki/aplikacji.
  • Kliknięcia w reklamy lub przedmioty kupione na stronie reklamodawcy.
  • Ostatnio wyszukiwane aplikacje lub kontakty.
  • Historia wyszukiwania w YouTube i Historia oglądania w YouTube – na podstawie której rekomendowane są treści w serwisie, jak i dobierane są reklamy. Uwzględniane są również subskrypcje kanałów.

Gdy zalogujemy się na konto Google przy włączonej Synchronizacji Chrome, zapisywane są również:

  • Strony i aplikacje których używasz.
  • Twoją aktywność na stronach w aplikacjach korzystających z usług Google.
  • Historia przeglądania z Chrome.
  • Historia lokalizacji – mapa miejsc odwiedzanych przez Ciebie, na podstawie informacji z urządzeń mobilnych, na których jesteś zalogowany poprzez swoje konto Google.

Informacje udostępniane przez urządzenie to:

  • Jakość i czas trwania połączeń z sieciami komórkowymi i Wi-Fi, GPS-em lub urządzeniami Bluetooth.
  • Konfiguracja ustawień lokalizacji.
  • Raporty o restartach i awariach.
  • Aplikacje używane do włączania lub wyłączania Historii lokalizacji.
  • Poziom naładowania baterii.

Informacje z urządzenia mobilnego, takie jak:

  • Kontakty.
  • Kalendarze.
  • Aplikacje.
  • Muzyka.
  • Informacje o urządzeniu, np. poziom naładowania baterii.

Jeśli chodzi o aktywność związaną z głosem i dźwiękiem, Google zapisuje następujące informacje:

  • Nagrania Twojego głosu i innych dźwięków.
  • Wypowiedzenie komendy głosowej takiej jak „OK, Google”.
  • Kliknięcie ikony mikrofonu.

Ustawienia reklam na koncie Google

Poza opisanymi powyżej możliwościami zarządzania historią i aktywnością na koncie Google, mamy również kontrolę na informacjami, których Google używa do wyświetlania reklam. Po zalogowaniu na stronie https://myaccount.google.com/ i przejściu do zakładki Dane osobowe i prywatność -> Ustawienia reklam

Ustawienia reklam Google

Ustawienia reklam Google

… mamy możliwość wyłączania tzw. Personalizacji reklam. Alternatywnie, gdy chcemy korzystać z tej funkcjonalności, istnieje opcja edycji profilu i uzupełnienie takich informacji, jak płeć i wiek czy wyboru interesującej nas tematyki.

Personalizacja reklam Google

Personalizacja reklam Google

Wyłączenie personalizacji reklam na stronach współpracujących z Google

Z poziomu opisywanej podstrony mamy możliwość przejścia na stronę: http://www.youronlinechoices.com/pl/twojewybory

Tutaj wyświetlona zostanie lista dostawców, którzy współpracują z wydawcami stron internetowych przy zbieraniu i przetwarzaniu danych, wykorzystywanych do wyświetlania reklam behawioralnych. Mamy możliwość zmiany ustawień dla poszczególnej firmy, wyłączenia reklamy behawioralnej, a także usunięcie pliku cookie z tej firmy. Co jest istotne – wyłączenie reklamy behawioralnej nie oznacza zaprzestania otrzymywania reklam internetowych. Oznacza to jedynie, że reklamy nie będą dostosowane do naszych zainteresowań czy preferencji wyszukiwania.

Dołącz do newslettera i otrzymuj regularną dawkę wiedzy oraz ciekawostek ze świata digital marketingu!

Z naszą pomocą zawsze będziesz na bieżąco – bez spamu!

+
Brak komentarzy
Dodaj własny
Współadministratorami danych osobowych są: Semergy sp. z o.o. sp. k., Artefakt sp. z o.o. sp. k., Semahead sp. z o.o. sp. k., Grupa Tense Polska sp. z o.o. sp. k., Widzialni.pl sp. z o.o. sp. k. Sprzeciw wobec przetwarzania danych możesz złożyć w każdym momencie poprzez kontakt z Administratorem lub Doradcą Klienta, który skontaktował się z Tobą w celu przedstawienia zamówionej wyceny. Więcej informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych znajduje się w polityce prywatności.
Pełna treść polityki prywatnościRegulamin strony